EEG (Elektroensefalografi) nedir?

EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyetin kağıt üzerine beyin dalgaları halinde yazdırılmasıdır.

EEG Radyasyon İçermez.

EEG, beynin normal elektriksel faaliyeti başta epilepsi (sara hastalığı) olmak üzere pek çok durumda bozulur. EEG’yi oluşturan beyin dalgalarının değerlendirilmesi ile bu bozukluğun yeri ve şekli hakkında bilgi edinilir. EEG tüm yaş gruplarında ve hamilelerde de çekilebilir. Radyasyon içermez. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi EEG’ye göre daha sonradan geliştirilmiş olan inceleme yöntemleri beynin elektriksel faaliyeti konusunda bilgi vermezler. Özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemi EEG’dir.

EEG Nasıl Çekilir
Beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrodlar aracılığıyla EEG aletine iletilirek, verilerin ortalama 20-30 dakika süreyle bilgisayara kaydedilmektedir, çekim sırasında hastaya elektrik verilmemektedir. Bu işlemler yapılırken hasta herhangi bir ağrı duymaz. Herhangi bir rahatsızlığı da tetiklemez.


Uykuda EEG neden çekilir?
Bazı durumlarda EEG uyku halinde de çekilmektedir. Hekimin isteme gereği; uyku, beyindeki anormal elektriksel faaliyetin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Epilepsi teşhisi için uyanıklık halinde 20 dakika süreyle yapılan EEG’nin yeterli bilgi vermediği durumlarda, gündüz 3-4 saat süreyle uykuda EEG çekilir. Çekim süresinin uzamasıyla anormal beyin dalgalarına rastlama olasılığı da yükseltilmiş olur.
Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.

Bugün 3

Dün 125

Bu hafta 355

Bu ay 128

Toplam 257527

Currently are 6 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions