EMG (ELEKTROMİYOGRAFİ) NEDİR?

EMG'nin EEG'den farklı olarak beyin dalgalarının değil, vücudumuzdaki sinir ve kasların elektriksel yöntemle izlenmesidir. Hastayı fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür. İğne EMG’de ise kaslar elektrik uyarımı verilmeden, iğne aracılığıyla incelenir.

Vücudumuzdaki sinirlerin ve kasların elektriksel yöntemlerle incelendiği EMG'nin, sinir yaralanmaları, sinir sıkışmaları, sinirlerin fonksiyonlarını bozan hastalıkların teşhisi (Şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi), kas hastalıklarının teşhisi, kas erimeleriyle giden omurilik hastalıklarının teşhis ve tanısında önemlidir. Hastayı fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür. Bunun için sinir trasesi boyunca cilt bölgelerine düşük şiddette elektrik akımı uygulanır ve sinirin veya cildin başka bir yerinden bu akım bilgisayarlı aletlerle toplanarak ölçüm yapılır. Böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır.


Kasların içine de ince çaplı steril iğne şekilli elektrodlar konulmak suretiyle, incelenen kasın ya da  sinirinin sağlıklı olup olmadığı, kaslarda oluşan elektrik aktivitenin EMG cihazı ekranından izlenmesi ve analiz edilmesi yoluyla anlaşılır. EMG incelemesi, değişebilmekle birlikte yaklaşık yarım ile bir saat arasında süren bir incelemedir.

EMG çektireceklere tavsiyeler:
EMG çekimine gelirken hastaların şunları yapmasını istenir:
1- Hastanın aç olması gerekmez.
2- Düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar varsa bunları almasında sakınca yoktur.
3- Ancak, özel durumlarda bazı ilaçları kullanmaması gerekir, bu durumlarda hekim tarafından gereken uyarı önceden yapılır.
4- Rahat bir giysi giymesi, incelemeyi kolaylaştırır.
5- Kalp pili taşıyorsa inceleme öncesi hekimi mutlaka uyarması önerilir.

Bugün 7

Dün 32

Bu hafta 459

Bu ay 1098

Toplam 226618

Currently are one guest and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions