DEPRESYON NEDİR?

Daha önceleri severek ve kendi isteğimizle yaptığımız aktiviteleri çeşitli çevresel, hormonal ve genetik bozukluklardan dolayı yapmak istemediğimiz, zevk almadığımız çökkünlük haline depresyon denir.

Depresyonun belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Önceden yapılan işlerden ve aktivitelerden zevk almamak,
  • Gençlerde duygu değişiklikleri görülmesi, çabuk sinirlenmek,
  • Her gün sürekli kendini üzgün hissetmek, çökkünlük hali,
  • Çok uyuma, uyku arasında sık sık uyanma, uykusuzluk çekme ya da az uyuma,
  • Bir işe motive olamamak, dikkatin çabuk dağılması, huzursuzluk
  • Kendini işe yaramaz, değeri olmayan biri olarak görmek, ölmeyi düşünmek,
  • Vücudun işlevlerinin azalması, cinsel isteksizlik, yorgunluk hisleri,
  • Geçmişi ve geleceği düşündüğünde karamsar olmak, yaptıklarından kendini sorumlu tutmak,
  • İntihar etmeyi düşünmek ve planlamak,

Yukarıdaki belirtilerin hepsinin bir kişide olması şart değildir, bir kısmının bulunması da depresyon için yeterli olabilir, fakat bu belirtilerin en az on beş gün boyunca var olması gerekir.

Bu ruhsal belirtilerin yanında depresyonun fiziksel belirtileri de vardır. Sindirim sistemi hastalıkları, cinsel sorunlar, kas ve baş ağrıları, kalp rahatsızlıkları, yorgunluk v.b problemler de görülebilir.

Herkes aynı tip depresyon hastası olmaz. Depresyonun melankolik, tipik, atipik, mevsimsel tip gibi durumları vardır. Mevsimsel tipte depresyonun belirtileri mevsim tekrarladıkça görülür. Atipik depresyonda uyku ve iştah artması görülür. Tipik şeklinde ise atipiktekinin tersi olarak iştah ve uyku azalmıştır. Enerji azalması da vardır ve kişi yorgundur. Melankolik tip depresyonda sabah uyanıldığında çok yoğun bir çökkünlük hali ve isteksizlik, zevk almamak, aşırı yorgunluk gibi durumlar görülür.

Tedavisi nedir?

Depresyon belirtileri sizde var ve depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız bu durumu çok büyütmemeniz gerekir. Herkesin hayatının bir döneminde (ki gerçekten de toplumda depresyon görülme sıklığı çok yüksektir) bu sorunla karşılaşabileceğini düşünün. Bu bir hastalıktır ve doktorunuzun tedavisiyle bundan kurtulacaksınız. Depresyon hastası olduğunuz için zayıf bir insan değilsiniz, sadece genetik olarak buna yatkın bir yapınız var. Bu durumda insanlardan soyutlanmış bir yaşam sürmeyin. Yürüyüşe çıkın, arkadaşlarınızla bir arada bulunun, kendinize bir uğraş bulun. Sizi üzen, kederlendiren durumlardan, aktivitelerden kaçının. Korku ve şiddet içeren filmleri izlemeyin. Sürekli gülümsemeye çalışın çünkü kısa bir zamanda göreceksiniz ki gülmek depresyon dahil bir çok sorununuzu çözmenize yardım edecektir.

Eğer bu durum sizde sosyal hayatınızda olumsuzluklar yaratmaya ve de fiziksel somatik yakınmalara dönüşüyorsa mutlaka doktor tavsiyesi ile antidepresan ilaçlardan kullanılması uygundur.

Ayrıca 50 yaş üstü depresyonlarda olası beyin dejeneratif hastalıklar ve demans açısından riski arttırması nedeniyle doktora gitmesi gereklidir.

Bugün 21

Dün 39

Bu hafta 316

Bu ay 194

Toplam 225714

Currently are one guest and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions