Transvers Miyelit

 

Transvers miyelit (TM) omurilik iltihaplanmasının neden olduğu nörolojik bir sendromdur. Myelitis terimi omuriliğin iltihaplanması anlamındadır, transverse ise omuriliğin bir seviyesindeki enine etkilenmeyi ifade eder. Hem yetişkinleri, hem de çocukları etkileyebilen çok nadir görülen bir felç durumudur. 

Klinik Bulgu:

Transvers miyelit çok hızlı belirti verir. Hastaların yaklaşık yarısı ilk 24 saat içinde maksimum seviyede kötüleşebilir. Omurilikteki iltihaplanma sebebiyle birkaç saat içinde dokunma, soğuk, ağrı gibi bütün duyu işlevlerinde azalma ve mesane kontrolsüzlükleri şeklinde büzücü kas bozuklukları ortaya çıkar. Hastaların çoğunda değişik şiddette bacak kuvvetsizliği görülür. Kollardaki rahatsızlık az sayıda hastada görülür ve omuriliğin etkilenen seviyesine bağlıdır. Bazı hastalarda bacaklarda karıncalanma ve uyuşma meydana gelir. Bazen kasılmalar da olabilir. Birçok hastanın acıya ve ısıya duyarlılığı azalır, mesane ve bağırsak kontrolünde sorun oluşur. 

Hastalık Etkeni Nedir ve de Nasıl oluşur?

Transvers miyelit belirli bir neden olmadan veya başka bir hastalık dolayısıyla ortaya çıkabilir. Sebebi bulunamayan olgularda transvers miyelite hastanın bağışıklık sisteminin omuriliğe saldırıp dokularda hasara ve iltihaplanmaya yol açtığı düşünülmektedir. Transvers myelit akut enfeksiyon sonucunda veya döküntülü viral veya bakteriyel bir enfeksiyon ile ilişkili oluşabilir.  Kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, çiçek hastalığı, rubella, grip ve kabakulak transvers miyelite yol açabilen döküntülü hastalıklardır. Bu hastaların yaklaşık %30’unda TM belirtilerinin başlangıcında grip benzeri bir ateşli hastalık veya ishal bulunmaktadır. Çocuk felci, zona ve AIDS gibi bazı hastalıklarda bulaşıcı etmenin kendisi de bazen omurilik kordonuna doğrudan saldırıp zarar verebilmektedir. Omurilik kordonunun çevresinde bir bakteriyel apsenin meydana gelip kordonu basınç, bakteri istilası veya iltihaplanma vasıtasıyla hasara uğratması da mümkündür. Ayrıca sistemik lupus (SLE), Sjogren sendromu, Multipl skleroz (MS), romatizmal arterit gibi bazı sistemik hastalıklar da bu duruma yol açabilir. Bazen de kuduz ve çocuk felci aşılarına bağışıklık sisteminin bir tepkisiyle oluşabilir.

Tedavi

MR ile bazen omurilikteki iltihabi lezyonlar görüntülenebilir. Omuriliğe zarar verebileceği için genellikle biyopsi alınmaz. Bu yüzden iltihabın sebebini bulabilmek zordur. Transvers miyelit tanı konulması oldukça güç bir rahatsızlıktır. Uygulanan tedaviler kortizon tedavisi ve fizik tedavi şeklindedir. İyileşme genellikle birinci ayda başlar. Bazı hastalar tamamen veya çok az problem kalarak iyileşirken, bazılarında ciddi sakatlık kalabilir. Sakatlık kalması durumunda rehabilitasyon da gerekir. Transvers miyelit genellikle bir defa olur, fakat kişide buna yol açan başka bir rahatsızlık varsa düşük de olsa ileride nüksetme ihtimali vardır.

Bugün 12

Dün 39

Bu hafta 307

Bu ay 185

Toplam 225705

Currently are one guest and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions