DİSKOPATİLER (FITIK)

Spinal sinirler, torakal bölge dışında servikal, brakiyal, lomber ve sakral  ‘pleksus’ları oluştururlar. Bunlardan da izole sinirlerin ayrılmasıyla, kolların ve bacakların hareket, duyusal ve otonomik fonksiyonlarını sağlayan örneğin; servikal (boyun) beş-C5, lomber (bel)dört-L4 gibi. Sekiz servikal(boyun), 12 torakal(sırt), 5 lomber(bel), 5 sakral(kuyruk sokumu), bir de koksigeal olmak üzere toplam 31 çift spinal sinir vardır.

Fıtıklar Nasıl oluşur?

Birçok nedenden oluşabilir. En sık ve öncelikle yaşın ilerlemesiyle diskler arasındaki sıvının azalması ve kaybolması dış kılıf üzerinde daha büyük bir gerilim uygular ve disk yırtılmasına izin verir. Diğer bir neden sıklıkla kemik erimesine bağlı olarak osteofitlerin genel olarak disk aralıklarının ön kısmı boyunca veya arkada, sinir kökü delikleri içine yerleşmiştir. Osteofitler veya yırtılmış diskler sadece omurilik veya sinir köklerini basacak olursa bulgular ortaya çıkar.          

 Boyun (servikal) diskopati nedir?

Boyun fıtığı olarak halk arasında bilinir. Boyun fıtıklarında ilk belirtiler çoğu kez, bir servikal sinir kökünün sıkışması ile bağlana bilecek semptomlarve bulgular, boyun ve tek yanlı kol ağrısı sık rastlanılan bir semptom olup hastaların çoğu kez tutulum bulunan kollardaki uyuşukluk veya kuvvetsizlikten yakınır. Bazen ağrı omuz ve göğüs ön kısmınıda tutar. Boyun hareketleri kısıtlıdır.

 Bel (lomber) diskopati?

Bel fıtığı da denir. Daha çok kişiler bel fıtığından yakınırlar. Ağır bir şey kaldırma, uzun süre ayakta durma, düşmeler, yanlış sporlar sebep olmaktadır. Kişiler şiddetli bel ağrılarını yanısıra bel ağrısı çekmeyebilir, tutulan sinir seviyesine uygun olarak klinik bulgular ortaya çıkar. Bacak veya ayağın belli alanlarında uyuşma, ağrı, çekilme, kuvet ve hareket kaybı ve ileri dönemlerde düşük ayakve kas zayıflığı dikkati çeker. Hastalar acil şiddetli bel ağrılarından da yakınabilir.

Diskopati (fıtık) Tanısı nasıl konur?

En önemlisi hastanın iyi bir anemnez sonrası nörolojik ve fizik muayenesidir. Sonrasında bel veya boyun MRG, EMG yapılır.

Tedavisi nedir?

Öncelikle hastanın kliniğine göre ağrıya medikal tedaviler yapılır, fıtığı düzeltici olarak fizik tedavi rehabilitasyonu mutlaka yapılmalıdır. Oluşan defistin ve fıtığın durumuna göre fizik tedavi ve nörolojidoktorları değerlendirmesi sonrasında ameliyat için omurga cerrahisine yönlendirilir.

Bugün 13

Dün 39

Bu hafta 308

Bu ay 186

Toplam 225706

Currently are 2 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions